15 juni 2008

Steengroeve Barage de l'Eau d'Heure
en La Rochefontaine
 
Zondag 15 juni 2008 is er een dag georganiseerd door ONE2DIVE.

Als eerste zijn wij naar de steengroeve Barage de l'Eau d'Heure geweest.

Leuk in Barrage l’eau d’Heures zijn de diverse zones onderwater die elk een ander karakter hebben. Naast een zogenoemde zanderige zone zijn er zones met stenen en zones met slakken en zoetwaterkreeften.

Het zicht varieert in Barrage l’Eau d’Heures tussen twee en tien meter. In de drukkere perioden van het jaar kan het zicht minder goed zijn als gevolg van het grote aantal duikers.

 

Na een leuke duik bij Barrage l’eau d’Heures reden we rond het middaguur richting de steengroeve La Rochefontaine.

Deze duikplaats is zeer gekend onder de Belgische en Nederlandse duikers. Dit was vroeger een rode marmergroeve. Ze hebben hier zelfs hun eigen trappist.

Om naar het water de gaan moet je een korte, maar toch steile helling afdalen. In het begin loopt de bodem zeer geleidelijk af tot een 6-tal meter. De cabine van de kraan staat nog op dit ondiepe plateau. Achteraan en links bestaat de put uit verschillende plateaus, die verschillende dieptes (22, 26, 36, 40, 48 en 53 m) herbergen en gescheiden worden door loodrechte wanden. De put is op zijn diepste punt 53 meter, doch hou rekening met je desbetreffende dieptelimieten ! Het diepst gelegen interessant object bevindt zich rond de 35 meter (een sleepboot). Over de verscheidene plateaus verspreidt vind je twee boten, een halve porsche, een vliegtuig, de cabine van de kraan, ladders, een schroef ...

 
Dit was een gezellige dag en zeker voor herhaling vatbaar.
Home